<--! Under copyright: https://www.copyrighted.com/website/77xreV3xfu7pOUjs -->

A BKK elinditotta július 10-től az e-bérletet amivel a papir alapú bérletet lehet helyettesiteni.

Már az első napon brutális mennyiségű hibát lehetett észrevenni a rendszerben. Először is a Captcha rendszer könnyen kijátszható. Másodszor egyszerű minimális HTMl tudással átlehetett verni a rendszert, azaz bármennyiért lehet venni bérletet. Egyszerűen csak át kell irni az adott számot és a rendszer az ott lévő számot vonja le a kártyáról. Mikor regisztrálunk simán elküldi nekünk a megadott jelszónkat, és az adatainkhoz is bárki hozzá tud férni. A QR kód simán átverhető. A Közlekedő Tömeg ezt videóban is illusztrálta.

Nem sokkal az indulás után a T-System számtalas hacker támadást jelentett, és ezért ismeretlen tettes ellen fejlenetést tettek. Egy 18 éves diák, aki hobbi szinten foglalkozik weboldalakkal, kipróbálta, hogy egy egyszerű szám átirásával lehetséges e olcsóbban megvenni a bérletet. Ez sikeres volt és kétpercen belül el is küldte ezt a BKK-nak, erre a T-Systems feljelentette a diákot, amit a BKK helyeselt is.

Péntek hajnalban a Rendőrség elment a 18 éves fiatalemberhez és  magukkal vitték. Még aznap délután elkezdtek mind a BKK, mind a T-System Facebook oldalára 1*-os értékelést és negatin kommenteket adni. Itt van néhány:

“Az e-jegy rendszer műszaki szinvonala nem éri el egy másodéves beadandó minimum szintjét. Ahogy a sráccal aki ezt jelezte nektek elbántatok még a pártállami cimboráitoktól is aljas tett lett volna.”

 

“Vidámak a fiatalok, míg nem találnak bugot, akkor irány a börtön.”

A BKK oldalán az 1*-os értékelések száma már meghalatta a 30.000-et.

Este a T-System azt állitja, hogy kötelessége volt Rendőrségi fejlenetést tennie.

“A T-Systems Magyarország az informatikai rendszerét ért jogosulatlan befolyásolás miatt ismeretlen tettes ellen (és nem egy konkrét személy ellen) tett feljelentést. A T-Systems Magyarországnak – szigorú belső protokollja szerint – az általa fejlesztett rendszerek védelmében egy adott szintet elérő esemény esetében kötelessége ezt megtenni. Ebben az esetben sem tehetett mást.”

Késő délután óta pedig nem elérhető a bkk.hu. Erről a BKK kiadott egy közleményt:

“Folyamatos informatikai támadások és túlterheltség miatt zavar lépett fel a BKK online utastájékoztatási felületeinek működésében (BKK.hu, BKK Info webes és mobilalkalmazás). A BKK a közösségi közlekedéssel kapcsolatos információkat a BKK Info rádiós tudósításain keresztül és a BKK Facebook oldalán teszi elérhetővé, illetve a forgalmi akadályoknál és forgalmi zavaroknál a helyszíni utastájékoztatást megerősítette. A főváros közösségi közlekedésének kiszolgálása továbbra is zavartalan. A társaság mindent megtesz a helyzet mielőbbi megoldása érdekében.”


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük